ΚΚΕ:Όχι στη νέα καρκινογόνα εστία στην περιοχή του Σχηματαρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΑΦΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της μονάδας «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» στη θέση «Κεραμίδεζα» του Σχηματαρίου Δήμου Τανάγρας, στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης των Οινοφύτων.
Επικεντρώνοντας στα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα (ΒΕΑ) σημειώνουμε ότι με την εν λόγω Μονάδα επιχειρείται, μεταξύ άλλων, να λυθεί το μείζον ζήτημα της διάθεσης σε ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤΑ Επικίνδυνων Αποβλήτων) των λεγόμενων «ιστορικά αποθηκευμένων» επικίνδυνων αποβλήτων αλατώδους σκωρίας, της τάξης των 80.000 τόνων! Έτσι βαφτίζουν τη μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, και όχι μόνο, υπό τις ευλογίες των κατά καιρούς αστικών κυβερνήσεων.
Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΕΑ συνολικής χωρητικότητας 232.000 τόνων ΒΕΑ που παράγονται «από την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βοιωτίας», σύμφωνα με την οικεία ΑΕΠΟ. Το γεγονός, όμως, ότι προβλέπεται να εισέρχονται σε αυτόν 110 διαφορετικά είδη ΒΕΑ εύλογα προϊδεάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Τις προθέσεις, άλλωστε, αυτές δεν τις κρύβει ούτε και η περιβόητη ΣΜΠΕ του υπό επεξεργασία νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) σύμφωνα με την οποία (σ. 4-15):
«Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων έχει δρομολογηθεί η κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) στον Δ. Τανάγρας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η κατασκευή χώρου διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Η εν λόγω εγκατάσταση αναμένεται να καλύψει τις μεγαλύτερες ανάγκες της χώρας σε διάθεση αποβλήτων.» (η υπογράμμιση δική μας).
Το κακό τριτώνει με μία Μονάδα θερμικής επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου (πρόκειται για επικίνδυνα, επίσης, βιομηχανικά απόβλητα) ετήσιας δυναμικότητας 18.000 τόνων και ολοκληρώνεται με μια «Μονάδα σταθεροποίησης βιομηχανικών αποβλήτων», από κοινού επικίνδυνων και εν δυνάμει επικίνδυνων, ετήσιας δυναμικότητας 5.000 τον. Το «περίεργο» στην περίπτωση αυτή είναι ότι μέρος των «σταθεροποιημένων» αποβλήτων θα οδηγείται κατά περίπτωση και σε σχεδιαζόμενο διπλανό ΧΥΤΑ μη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων!
Στην πραγματικότητα σχεδιάζεται μία υγειονομική βόμβα, καθώς:
1. Προβλέπεται η συγκέντρωση μιας τεράστιας ποσότητας ΒΕΑ σε μία από τις πλέον επιβαρυμένες βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Και μάλιστα, σε ένα ΧΥΤΕΑ που έχει αδειοδοτηθεί για την υποδοχή 110 διαφορετικής προέλευσης και σύνθεσης ΒΕΑ χωρίς καμιά προηγούμενη προεπεξεργασία στο χώρο παραγωγής τους, αφού η διαδικασία αυτή συνεπάγεται κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε κατάφωρη αντίθεση προς την αρχή περί μη ανάμειξης αδιάκριτα των επικινδύνων αποβλήτων όταν πρόκειται να διατεθούν σε ΧΥΤΕΑ.
2. Η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης για την επεξεργασία των στραγγισμάτων του ΧΥΤΕΑ και των άλλων υγρών αποβλήτων είναι «κολοβή», καθώς το υπόλειμμα της επεξεργασίας («συμπύκνωμα»), κατά την ΜΠΕ 6.387,50 κ.μ./έτος, εμπλουτισμένο με το 99,8% του αρχικού ρυπαντικού φορτίου θα απορρίπτεται στον ΧΥΤΕΑ(!!!), όπου και θα συσσωρεύεται επί το διηνεκές! Αν και στο μεταξύ θα αρχίζει κάποια στιγμή να ξεχειλίσει από τη λεκάνη του ΧΥΤΕΑ! Όσο για τα «Όρια εκροής των επεξεργασμένων στραγγισμάτων προς επαναχρησιμοποίηση» (πίν. 6-14) ένα μόνο θα επισημάνουμε. Το όριο εκροής που τίθεται για το φονικό εξασθενές χρώμιο θα είναι 0,1 mg/l, αλλιώς 100 μgr/l, όταν η οριακή τιμή του ρύπου αυτού στις εκροές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού είναι υπο-τριπλάσια, 30 μgr/l ( ΚΥΑ 20488/2010, ΦΕΚ 749 Β/2010).
3. Ανατίθεται ο έλεγχος αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης μονάδας σε μία ιδιωτική εταιρεία, η οποία προφανώς θα λειτουργεί με κριτήριο την κερδοφορία της.
4. Η εν λόγω Μονάδα χωροθετείται σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από τον οικισμό του Σχηματαρίου, δηλαδή το μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου Τανάγρας.
Η αντίθεση των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής στο συγκεκριμένο έργο εκφράστηκε με την καθολική συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων και των εκπροσώπων δεκάδων φορέων και δημοτικών αρχών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου.
Αυτά ισχύουν ενώ η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, πρακτικά αδιαφορεί για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού και των Οινοφύτων. Είναι, άλλωστε γνωστό ότι εδώ και δέκα σχεδόν έτη έχουν διαπιστωθεί ιλιγγιώδεις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε συγκεκριμένα σημεία του εδάφους των Οινοφύτων (πάνω από 10.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), πλήθος επιστημονικών εργασιών απέδειξαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 14% στους κατοίκους της περιοχής. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε:
– Τη Μελέτη του ΕΜΠ με θέμα: «Αποτελέσματα Δειγματοληψιών Υπόγειου Νερού στη Λεκάνη Απορροής του Ασωπού Ποταμού», Πρόγραμμα Life Charm, 2014) και
– 4 Μελέτες (Θνησιμότητας, Φωλέας, Νοσηρότητας Παιδιών, Ανάπτυξης νοσημάτων ουροποιητικού σε ενήλικες) από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Πρόβλεψης, με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Και, όμως, παρ΄όλ’ αυτά η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της φονικής ρύπανσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία διέθετε το 2022 μόλις 15 Επιθεωρητές για τις 24 Π.Ε. της Νότιας Ελλάδας. Ακόμη χειρότερα, με τους Ν. 4843/2021 και 4964/2022 θέσατε ως βασική αρμοδιότητα της εν λόγω Υπηρεσίας την παροχή απλών συστάσεων και υποδείξεων.
Ειδικά για την περιοχή των Οινοφύτων, εξακολουθεί να παραλείπεται ο εντοπισμός των πηγών της ρύπανσης, αναφέροντας σε επίσημα έγγραφά του Υπουργείου (πχ έγγραφο του ΣΥΓΑΠΕΖ με Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΣΥΓΑΠΕΖ/80282/497/31-08-2021, ΑΔΑ ΨΔΑΨ4653Π8-ΞΥΤ το οποίο αφορά το σημείο όπου εντοπίστηκε η ανωτέρω τιμή εξασθενούς χρωμίου) ότι θα συνεχισθεί η «διερεύνηση για τον εντοπισμό της προέλευσης (πηγής) της ρύπανσης και άμεση απομάκρυνση αυτής (της πηγής), εφόσον εντοπιστεί». 10 χρόνια τώρα αναζητείται η πηγή…
Διαπιστώνεται πλήρης αδιαφορία για το ειδικό ζήτημα της υγειονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων στις βιομηχανίες των Οινοφύτων, οι οποίοι έρχονται σε διαρκή επαφή με τις επικίνδυνες ουσίες, που μολύνουν το έδαφος και τον αέρα. Ο Δήμος Τανάγρας, στον οποίο λειτουργούν περί τις 400 βιομηχανικές μονάδες, υπάγεται στην αρμοδιότητα του υποστελεχωμένου Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Π.Ε. Εύβοιας. Ενώ η διερεύνηση των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών από τη μακροχρόνια έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες ουσίες πρακτικά δεν ελέγχεται από καμία υπηρεσία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να μην κατασκευασθεί η μονάδα «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» στη θέση «Κεραμίδεζα» του Σχηματαρίου Δήμου Τανάγρας.
– Να εντοπισθούν οι πηγές της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης απορροής του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την πρόκληση της ρύπανσης.
– Να υλοποιηθεί η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής.
– Να στελεχωθεί πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος.
– Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης
Μανωλάκου Διαμάντω

Σχετικά